Sekret idealnego uśmiechu na zdjęciu

Eksperyment przeprowadzony przez firmę Nikon pokazał, że słowo „marmolada”, którego używa się w Polsce zachęcając fotografowane osoby do uśmiechania się, nie jest wystarczająco skuteczne – bardziej efektowny uśmiech mają na zdjęciach osoby, które mówią jak Francuzi: „ouistiti” [łi-sti-ti]. Porównanie zwrotów stosowanych w 26 europejskich krajach pozwoliło wskazać pięć z nich, które pomagają uzyskać idealny uśmiech na zdjęciu. Polska „marmolada” znalazła się w tym zestawieniu na miejscu czwartym.

Modelka wypowiadająca słowo ouistiti

Modelka wypowiadająca słowo marmolada

Lista 5 zwrotów zapewniających idealny uśmiech na zdjęciu:
1. Ouistiti – czyt. [łi-sti-ti] – Francja („mała małpka”)
2. Famiglia – czyt. [fa – mi – lia] – Włochy („rodzina”)
3. Patatas – czyt. [pa-ta-tas] – Hiszpania („ziemniaki”)
4. Marmolada – Polska
5. Zaag Eens Kaas – czyt. [zeg eens kaas] – Holandia („powiedz: ser”)

Porady fotografa Petera Skjold Petersena pozwalające na zrobienie idealnego zdjęcia portretowego

Wyjątkowe okazje:
–  Zrób zdjęcia w klasycznych pozach, ale też kilka w nieco innych – spróbuj wykonać zdjęcia, np. leżąc na brzuchu – w ciekawy sposób zmienia to perspektywę.
–  Zawsze zapytaj fotografowaną osobę, jak chce wyglądać na zdjęciu – ważne jest, by model czuł się częścią zdjęcia. Osoby szczęśliwe i zrelaksowane, swobodnie myślące o pozowaniu, będą wyglądały naturalniej i będą się częściej uśmiechały.
–  Pomyśl o świetle i cieniu – jeśli świeci słońce, spróbuj zrobić zdjęcie nie w bezpośrednim świetle słonecznym, a w cieniu drzewa – wyraz twarzy fotografowanej osoby będzie wtedy zrelaksowany. W przypadku słabego oświetlenia, funkcje dostępne w aparatach COOLPIX, takiej jak D-lighting czy przeciwdziałanie rozmyciu obrazu pomogą uzyskać wyraziste zdjęcie.

Zdjęcia grupowe:
– Jednym z najtrudniejszych zadań podczas fotografowania grupy jest sprawienie, by wszyscy spojrzeli w obiektyw i jednocześnie zrobili ładną minę. Upewnij się więc, że wszyscy Cię widzą i słyszą – zachęć, by na raz powiedzieli jedno słowo, np. marmolada lub spróbuj ich rozśmieszyć. Wykonaj kilka zdjęć, aby później móc wybrać najlepsze.
– Możesz użyć specjalnych funkcji aparatów COOLPIX, by zdjęcia grupowe były jeszcze bardziej udane, takich jak Zaawansowany tryb AF z priorytetem twarzy, który wykrywa 12 zarysów twarzy w kadrze i ustawia na nie ostrość.

Portrety:
– Gdy chcesz uchwycić osobowość fotografowanej osoby, pomyśl o zrobieniu zdjęcia w otoczeniu szczególnie jej bliskim lub z wykorzystaniem przedmiotu mówiącego o jej hobby czy zainteresowaniach (np. motor, gitara, książka…).

Cytaty:

„Będąc fotografem portrecistą, zawsze staram się znaleźć sposób na zachęcenie fotografowanej osoby do szerokiego, swobodnego uśmiechu, podkreślającego rysy twarzy i nadającego blasku spojrzeniu. Po porównaniu wyników pochodzących ze wszystkich krajów uznałem, iż zestaw zdjęć ukazujących francuski zwrot „ouistiti” jest w tym zakresie bardzo skuteczny. Słowo to pomaga również umieścić język za zębami, co zapewnia lepsze zdjęcie” — Peter Skjold Petersen, fotograf.

„Dla porównania, polskie słowo „marmolada” nie daje tak szerokiego uśmiechu, gdyż wiele sylab powoduje wysuwanie do przodu ust i warg oraz zakrycie zębów, co zmniejsza szanse na wyraźny i duży uśmiech. Jednak słowo to kończy się dźwiękiem „a”, zapewniającym miły i naturalny wygląd. Podsumowując, polskie słowo znalazło się na czwartym miejscu w Europie” — Peter Skjold Petersen, fotograf

„Interesującym jest, że można zauważyć różnice regionalne widoczne na zdjęciach zrobionych podczas wypowiadania tych zwrotów. Języki uważane za „romantyczne”, takie jak hiszpański, francuski czy włoski, dawały wyraźne, szczęśliwe uśmiechy, podczas gdy zwroty pochodzące z państw leżących na wschodzie, takich jak Rumunia czy Łotwa, zapewniały bardziej zmysłowy wyraz twarzy” — Tim Bowen, Akademia Szkoleń Lingwistycznych Pilgrims Ltd w Wielkiej Brytani

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.